Tuesday, September 27, 2016

Perlu Lebih Semangat Kemas Kini Blog!

(Post asal pada 26 Ogos 2016)

Hari jumaat berkat dipenuhi dengan dua kejutan fb tag daripada dua rakan FB.
Awal pagi ditag perihal makanan oleh bapak viral kebangsaan - Tuan Khairul Hakimin Muhammad.
Cayang Creme - pelbagai manisan hasil tangan adik2 saya. Ada pelbagai jenis kek, brownies, tart, cream puff, cookies. Mohon ke laman fb Cayang Creme untuk jamu mata dengan pelbagai juadah manisan lazat dan watapps no tertera sekiranya mahu order. Saya tukang makan, tukang rasa, tukang promo. Hehehe

https://www.facebook.com/cayangcreme/?fref=tsKemudian, tengah hari ni pula ditag oleh cikpuan Zatika Izati Puade di status tuan Amly Asenar mengenai buku terjemahan saya 'The International Jew', terbitan Must Read Sdn Bhd.
Mahu ketahui pelbagai tip dunia penterjemahan? Pergi ke laman fb Penterjemah Super.
Saya juga menulis tip kembara dengan anak2 kecil di laman fb Kembara Tim BEST.

*Nampaknya perlu lebih rajin berkongsi pelbagai tip kembara tim best dan penterjemahan di laman FB masing2!. Ahahaha


Ini dia gambar2 di status tuan Amly Asenar di FB. Post asal pada 26 Ogos 2016 











Bengkel Asas Menulis Novel Teknik Surah Yusof

Sabtu 24 September 2016

Hari ini. Sesi ulang kaji dan pertemuan dengan sahabat penulisan demi menyemarakkan kembali semangat juang menghasilkan karya yang memandaikan bangsa. InsyaAllah Amin!




Super Aktif, Super Bijaksana

(Post asal disiarkan dalam FB pada 26 Julai 2016)
Kisah Si Cilik

Super Aktif, Super Bijaksana


Si cilik kedua saya ni memang sangat aktif, super aktif. Banyak betul tenaga dia! Umi bertambah semput melayannya.

Pantang pintu depan rumah terbuka, laju sahaja dia meluru keluar. 

Semasa mahu sidai pakaian di luar rumah, pintu grill memang tidak disangkut mangga. Mudah untuk diangkut pakaian keluar ke tempat ampaian.

Namun, pintu pagar luar rumah memang sentiasa ditutup dan dikunci.

Biasanya si cilik ni akan bantu menyidai pakaian. Selepas itu berdesup dia hilang. Saya akan biarkan dia main sekejap sementara siapkan sidai semua pakaian.

Namun, pagi ini selepas selesai, saya tidak nampak Rayyan di tempat biasa, mencangkul pokok di belakang rumah.

Sudah masuk rumah kot?
Eh, tiada?

Alamak! Lupa kunci pagar kah?
Tidak, pagar memang dikunci macam biasa.

Berlari keluar masuk saya menjerit memanggilnya, 'Rayyan! Rayyan!'

Senyap. Tiada jawapan.

Okay. Sudah mula cuak...

Alahai...boleh hilang juga di rumah sendiri?

Suara memanggil bertambah tinggi. Mana tau dia tidak dengar umi memanggil.

Tiba-tiba dengar sayup sayupp suara...

'Nguuuuggghhh'

Di luar rumah. Giliran saya pula meluru ke luar.

Dari bawah kereta, dia merangkak-rangkak keluarrr perlahan-lahan.

Alahai anak umi...

Pertama kali dia buat perkara ini!

#SiCilikSuperBijaksana



Ada Sahaja Idea!

(Post asal disiarkan dalam FB pada 28 Julai 2016)

Kisah Si Cilik Super Aktif Super Bijaksana

Ada Sahaja Idea!

Memandangkan Rayyan, si cilik bijaksana ini sangat aktif, ruang tamu rumah sudah ditukar menjadi playground. Di sinilah dia akan memanjat, melompat, meniarap, berlari, berpusing, mengelungsur dan macam-macam lagi lah.

Semua pintu ke ruangan lain, seperti dapur, tangga ke tingkat atas, dan tempat kerja/belajar, dipasang dengan pagar keselamatan (safety gate), supaya Rayyan tidak dapat ke ruangan lain. Ada 3 safety gate, dan 2 dipasang di tangga, atas dan bawah.

Pagar keselamatan itu MESTI ditutup sepanjang masa. Sekiranya dia nampak ia terbuka, laju sahaja meluru ke ruangan sebelah sana. Sekiranya ke ruangan kerja/belajar, mulalah drama dengan Abang Danial.

"Umi, Rayyan pecahkan Lego saya!"
"Rayyan, keluarrr keluarrr! Ini tempat abang"
"Siapa tak tutup pagar ni. Rayyan dah masukkk!"

Soalan terakhir itu selalu dijawab dengan jelingan tajam umi.

"Siapa yang masuk dan tak tutup pagar?"

Tersipu-sipu Danial akan menjawab, "hehehehe, sayalah."

Ruangan dapur yang berkonsep terbuka, membolehkan pemantauan si Rayyan semasa sibuk menguruskan apa2 yang patut.

Namun, kadang2 tak tenteram juga sekiranya tidak nampak apa yang dilakukan oleh si cilik bijaksana ini.

Pada hari itu, Rayyan sedang bermain seperti biasa.

Sekali pandang, nampak dia bermain.
Dua kali pandang, eh eh dah hilang? Laju betul!

Mana dia pergi?

Jenguk bawah meja, tiada.
Lihat bawah tangga, tiada.
Belakang sofa, tiada.
Depan TV dah sah tiada, sebab TV tidak dipasang.

Keluarkah?

Ada ruangan bergrill di luar pintu slinding.
Tiada juga.

Ke mana pulaaa dia pergi ni?

“Rayyan! Rayyan!”

Senyap. Tiada jawapan.

Hilang lagi! Ke mana lah anak umi ni?

Suara bertambah tinggi. “Rayyan! Rayyan!”

Tiba-tiba dengar sayup sayupp suara...

'Nguuuuggghhh'

Di tingkat atas!

Bagaimana dia boleh naik pula ni?

Pagar keselamatan bertutup rapat, berkunci.

Ruangan terbuka di sisi tangga juga sudah dihalang dengan kotak berat. Tidak boleh lalu lagi. Sebelum ini dia pandai meniarap melalui ruangan itu untuk bypass safety gate.

Rupa-rupanya....

Alahai anak umi!

#SiCilikSuperBijaksana

Mari Berkenalan!

(Post asal disiarkan dalam FB pada 9hb Ogos 2016)

Mari Berkenalan!
Ramai rakan baru di FB yang baru saya luluskan permintaan mereka. Rakan FB baru dan lama, marilah kita berkenalan!
1. Nama penuh seperti nama di FB - Fatimah Rodhiah Mohd Yusof. Biasanya dipanggil dengan nama Fatimah atau lebih mesra Tim. Nama lain, biasanya saya tak jawab sekiranya dipanggil. hahaha
2. Stay-at-mom dengan kerja tak pernah habis. Uruskan 2 si cilik super aktif, super bijaksana. Danial sudah darjah 3, Rayyan 3 tahun bulan ini. Macam2 karenah, macam2 cerita!
3. Penterjemah bebas sepenuh masa. (Professional Freelance Translator)

- Sudah lebih 10 tahun menterjemah pelbagai dokumen korporat, artikel, iklan, perubatan, dll.

- Sedang menterjemah buku ke-10. Semua 9 buku lain ada di kaver FB. :D

- Pemenang Anugerah Terjemahan Negara 2012 (kategori sains sosial) - Buku Cina Penakluk Bisnes Di Lautan Pasifik.

- Uruskan laman FB Penterjemah SuperProfessional Freelance Translator English - Malay dan blog www.timpenterjemahsuper.com

- Bengkel latihan penterjemah baru kendalian saya hanya dilakukan sekali setahun. Eksklusif gitu! Alumni bengkel dapat keistimewaan menerima latihan penterjemahan berterusan.
4. Baru 6 tahun melibatkan diri dalam dunia penulisan. Menulis buku kanak-kanak/awal remaja dengan nama pena Umi Danial. Karya bertemakan sains – Siri Tim BEST (Buat Eksperimen Sains dan Teknologi)terbitan PTS. Semua gambar karya saya ada di kaver FB di atas tu. Mahu terus menulis buku kanak-kanak bertemakan sains. Kadang-kadang turut serta dalam komplot penulisan cerpen dengan sahabat penulisan lain dengan nama pena lain.
5. Suka jalan-jalan, kembara ke merata tempat. Ke mana sahaja pergi, 2 cilik super bijaksana itu akan diangkut sekali, sekiranya boleh. Semasa travel pun macam-macam cerita. Uruskan laman FB Kembara Tim BESTdan blog www.kembaratimbest.blogspot.com, khusus kisah kembara dengan anak-anak.
6. Pernah bertugas sebagai Pensyarah Komunikasi Masa (Mass Communication) di kolej swasta di Wangsa Maju, KL selama hampir 8 tahun. Mengajar subjek2 - Introduction to Mass Communication, Theories in Mass Communication, Ethical Issues & Legal Framework, News Writing & Reporting, Communication Skills, Public Relations Case Study, Soft Skills Development 3 dan Jumpstart Creativity. Masa yang sungguh seronok! Kecuali....trafic jem! Super stres dan super mencabar meredah keadaan super jem gila hampir setiap hari.
7. Siaran TV sudah lama tidak dibuka di rumah. Terlalu banyak pengaruh kurang sihat untuk 2 si cilik bijaksana saya. TV hanya digunakan untuk menonton video/cerita pilihan. Itupun selepas melalui saringan ketat berdasarkan Garis Panduan Kelulusan Umi.

- Khusus untuk Danial, gajet (tv, dll) hanya dibenarkan penggunaan pada hari sabtu dan ahad SAHAJA. Itupun selepas siap semua kerja sekolah dan siap latihan 10 ms untuk sebarang subjek. Sambil tonton tv, perlu kemas/lipat baju sendiri. Habis satu cerita, kelulusan perlu diminta semula. Haha!

- Khusus untuk Rayyan, hanya satu cerita dibenarkan ditonton dalam satu hari. (walaupun kadang2 terbabas 2 cerita). Kemudian, dia akan sepahkan satu rumah dan peningkan Umi dengan macam-macam aktiviti. Si cilik super aktif super bijaksana ini biasanya tidak tidur siang. Malam hari memang nyenyak sampai jam 4/5 pagi keesokannya.
* Saya memang jarang kongsikan perkara peribadi di laman FB ni. Sekali sekala ada kongsi posting menarik, yang saya percayai ada kebaikan kepada rakan lain. Sekali sekala ada rakan-rakan yang tag saya untuk pelbagai sebab ---> tag yang akan disemak dahulu baru diluluskan.
**Komain panjang cerita!
Agaknya kisah apa yang kalian mahu baca di sini?
Ada soalan? Tanya sahaja!
--------------
Bonus tambahan! (7 seperti tidak cukup...haha!)
8. Pernah menjadi Jurulatih PLKN. Antara jurulatih pioneer paling awal semasa PLKN baru dimulakan. Modul Pembinaan Karakter, Kenegaraan dan Khidmat Komuniti . Sama batch awal2 dengan Azzah Abdul Rahman. (Terima kasih ingatkan pasal modul tertinggal tu. haha!)
9. Dulu2 sangat aktif dengan aktiviti sukarelawan belia dengan Majlis Belia Malaysia, Unit Rakan Muda, Unit Hubungan Antarabangsa KBS, Pusat Belia Antarabangsa, Persatuan Pengakap Malaysia, GPMS, dan lain-lain. Sangat aktif sehingga terpilih menjadi wakil belia Malaysia ke Korea. Program ASEAN-Korea Youth 2003. Masa tu zaman Winter Sonata, siap ada iteneri program pergi ke resort salji dalam Winter Sonata tu! K-POP ni semua belum wujud lagi ya.

Kisah Si Cilik Super Aktif Super Bijaksana: Penunggu Di Muka Pintu

(Post asal disiarkan dalam FB pada 12hb Ogos 2016)

Kisah Si Cilik Super Aktif Super Bijaksana:


Penunggu Di Muka Pintu

Pantang melihat umi lengkap berpakaian dan bertudung, atau melihat ayah bersiap sedia mahu keluar, si kecik super aktif super bijaksana ini lebih pantas bergerak. Dia akan berdesup menjadi orang pertama di muka pintu.

Sekiranya dia tak dapat ikut sekali, pasti meraung sakan seperti sakit super melampau.

Biarkan sahaja!

Apakah?!

Salah satu pesan saya kepada ayahnya sejak Danial kecil dahulu, dan terus diamalkan dengan Rayyan, sehingga sekarang.

Jangan sesekali 'menipu' anak kita.

Wah! Kasar pula bunyinya. Bukan begitu maksud saya.

Apabila kita keluar ke tempat kerja, ke surau atau ke mana sahaja atas urusan penting, kita tidak dapat membawa si kecik bersama.

Apabila dia meraung sakan sehingga bergema satu taman perumahan, jangan menipu anak dengan berkata (sebagai contoh)

"Jangan nangis, nanti ayah bawa jalan"

"Duduk diam, nanti ayah belikan hadiah"

"Tunggu dalam ya, nanti ayah bawa sekali."

Hanya untuk memastikan si kecik diam dan tidak meraung, kita sudah "menipu" dan menabur janji palsu.

Takpa, anak tu kecil lagi.

Eh! Sebab dia kecil lagi lah kita tak boleh buat begitu.

Jadi mahu buat apa?

Berterus terang sahajalah.

"Ayah nak pi kerja/surau/keluar sebab ada kerja. Tak boleh bawa Danial/Rayyan sekali. Duduk rumah baik2 jaga umi ya. InsyaAllah nanti kita jumpa bila ayah balik nanti ya."

Selepas itu peluk cium si cilik itu sepuas hati.

Hulurkan tangan supaya dia salam dan cium tangan kita.

InsyaAllah, walaupun dia masih kecil lagi, dia memahami kata2 kita.

Sekiranya dia meraung lagi, biarkan sahaja! Peluk cium dan terus pergi.

Pandailah uminya memujuk dan buat dia senyap! Haha!





Selamat Hari Jadi Ke-3 Rayyan Sayang!





(Post asal disiarkan dalam FB pada 29hb Ogos 2016)

Hari ini, secara rasminya Muhammad Rayyan Ejaz berusia 3 tahun.
Dahulu, ayah dan umi ingatkan abang Danial tu sudah cukup aktif, cukup bijaksana. Nampaknya, kamu ini lagi super aktif, lagi bijaksana. Hiperaktif.
Sesungguhnya banyak perkara kami belajar daripada kamu berdua, terutamanya cara menguruskan dua budak super aktif, super bijaksana.
Sememangnya setiap detik bersama membuka mata dan minda kami untuk lebih berusaha membimbing kalian menjalani kehidupan mendatang dengan lebih baik.
----------
Antara perkara yang kami belajar daripada kamu, Rayyan si super aktif, super bijaksana:
1. Kami perlu bergerak lebih pantas daripada kamu. Terutama apabila pintu pagar terbuka. Berdesup kamu berlari keluar. Pelari pecut! Nasib baik ayah kamu tu mantan 'star player' yang selalu berdesup juga kejar bola keliling padang! Umi pandang sajalah.
2. Setiap ahli keluarga perlu jaga pemakanan. Tidak ada jajan, gula-gula, coklat di rumah.(Sekiranya ada, perlu disembunyikan) Keropok yang dibenarkan adalah keropok sayur dan keropok ikan. Sekali sekala ada keropok kacang dal dan kerepek lain yang tidak manis. Ada juga pelbagai jenis kekacang. Tidak ada air bergas, air kordial, atau sebarang air2 manisan sebegitu.
Benda2 manis ini membuatkan si cilik lebih aktif. Jadi ia perlu dikurangkan atau dibuang terus.
Pemberian susu kamu pun sudah dicatu selepas ditukar jenama susu kerana jenama sebelum ini dikatakan susu yang paling banyak kandungan gula. Susu juga diberikan pada waktu siang sahaja.
Benda manis yang ada di rumah adalah pelbagai jenis buah-buahan. Itupun buah-buahan pilihan sahaja, seperti pisang, mangga, dan tembikai susu. Semuanya kegemaran kamu dan abang Danial. Kadang-kadang ada buah-buahan tempatan lain, pemberian atok abah khusus buat kamu berdua.
Air masak ada berbotol2 di rumah, semuanya 'free flow', khas buat kamu.
3. Kami perlu pandai meneka setiap kehendak kamu. Bunyinya sama sahaja. "Aaaaaaaaaa! Aaaaaaaaaaa!" Ia mungkin bermaksud, air, susu, kerepek, nasi, buah, permainan.
Sekiranya jawapan yang diteka itu betul, nada bunyi kata-kata kamu akan berubah disulam dengan senyuman paling manis.
4. Kami perlu sentiasa bersedia dengan aksi super kamu. Perlu pandai menepis semua permainan yang terbang secara tiba-tiba. Perlu bersedia apabila kamu tiba-tiba sahaja melompat ke atas tatkala kami sedang berehat. Ayah perlu sentiasa berjaga-jaga apabila sedang baring, nanti ada lagi permainan yang berat gabak yang 'landing' atas muka! Umi perlu sentiasa mencari kamu apabila tiba-tiba suasana senyap sunyi kerana entah apa yang kamu sedang lakukan. Nanti ada lagi 2,3 botol minyak rambut yang ditabur menukar lantai menjadi ruangan luncur ais!
5. Kami perlu bangun awal dan berjaga sepanjang hari, hanya untuk menemani kamu. Hari kamu boleh bermula seawal jam 4 pagi, dan berterusan sehingga jam 8/9 malam. Kadang-kadang sahaja kamu tidur siang, sekiranya penat. Suasana jadi aman damai sebentar. Namun, kebiasaannya kamu tidak tidur siang kerana banyak benda yang perlu dilakukan. Memang banyak kerja! Satu taman perumahan boleh dengar suara Umi hampir setiap hari.
Bagusnya tidak tidur siang, waktu malam kamu akan automatik tidur sendiri selepas maghrib. Alhamdullillah. Umi pun sama, kerana seharian menemani kamu. zzzzzzz
-------
Sememangnya menguruskan kamu ini memang banyak menguji kesabaran. Ia menjadikan kami, umi dan ayah yang lebih baik. Kami sangat bersyukur dan gembira dengan kehadiran kamu dan Abang Danial yang sentiasa menceriakan hari.
Walaupun kadang-kadang kalian buat kami stres (umi lebih stres sebab 24 jam dengan kamu), kalian adalah anak-anak syurga yang sentiasa menyejukkan mata dan hati kami. Kurniaan Allah yang cukup berharga!
Doakan kamu berdua membesar menjadi anak-anak yang baik, mentaati perintah Allah dan Rasul, sentiasa mengembirakan hati umi dan ayah, pandai menjaga diri, bersikap positif dan berbuat baik kepada semua makhluk Allah di bumi ini. Insya-Allah. Amin!
Happy Birthday Rayyan sayang!






 :D :D :D